Docenten èn leerlingen aan de slag met de MediaChallenge

Maandagmorgen 08.30 uur ergens op een school in Gelderland. Karin en ik bereiden samen onze dag van vandaag voor. De MediaChallenge met leerlingen én docenten van het Isendoorncollege in Zutphen. We verheugen ons er op. Dit is al de tweede keer dat we dit op deze school mogen doen en de vorige keer vonden we het zó gaaf. Dus dat belooft wat voor vandaag!

9.00 uur: in discussie met je docent over mobieltjes op school

Tegen 09.00 uur zijn leerlingen en docenten in lokaal 108 waar we de gezamenlijke aftrap doen. Voor de leerlingen best even wennen, een studiedag waarbij je optrekt met docenten. De leerlingen zijn juniormentoren: leerlingen uit HAVO-4 en VWO-5 die juniormentor zijn van een brugklas. Een concept dat op deze school al een aantal jaren goed werkt. Na een inleiding door Yola op mediawijsheid én digitale geletterdheid splits de groep zich in tweeën en spelen we in twee groepen ons Slim met media Visiespel. Anders dan anders omdat nu ook de leerlingen meedoen aan de discussies die ontstaan door de keuze- en dilemmakaarten. De leerlingen voelen zich veilig en vrij om hun mening over diverse onderwerpen te geven. En dat is verhelderend. Zowel voor leerlingen als docenten. Ze leren van elkaar, horen elkaars standpunt en begrijpen elkaar beter. Bijvoorbeeld als het gaat om wel of geen mobieltjes in de klas. Gelden dan dezelfde regels voor docenten als voor leerlingen? De meesten vinden van niet. Docenten mogen in de klas best hun mobiel gebruiken maar bellen in de klas gaat te ver. Leerlingen geven aan het fijn te vinden als elke docent dezelfde regel hanteert zodat het voor iedereen duidelijk is. Gaandeweg het spel worden de teams (leerlingen en docenten zitten in één team) steeds fanatieker en worden de discussies intenser. Samen bepalen zij ook wat de school goed geregeld heeft en waar de school nog meer in zou moeten investeren. Over het algemeen is er veel consensus en dat voelt goed. Bij iedereen.

12.00 uur: piano momentje

De tijd vliegt voorbij. Dat is vaak zo als je actief met iets leuks bezig bent. Het is dus tijd voor de lunch die door de school wordt verzorgd. Met zijn allen aan een grote tafel in de docentenkamer lekker smikkelen van heerlijke broodjes en ondertussen even napraten over de ochtend. En dan…. klinken er prachtige piano akkoorden. Een van de leerlingen is erachter gekropen en speelt heerlijk van zich af. Karin en ik, maar vooral Karin, waren erg onder de indruk. Wat moet dat heerlijk zijn…. zo jong en dan al zo mooi piano kunnen spelen! Wauw!

13.00 uur: MediaChallenge: #hoedan

Het middag programma begint. Karin is in charge. De teams van mentoren en juniormentoren gaan een MediaChallenge maken voor hun eigen brugklas. #hoedan? Dat legt Karin uit. Eerst brainstormen we over aansprekende stellingen en dilemma’s. Bijvoorbeeld “WhatsApp en YouTube gaan prima samen als ik huiswerk maak”. Aan de hand van een zelf gekozen werkvorm is het de bedoeling om de brugklasleerlingen te laten discussiëren over deze stellingen. De ene groep kiest voor een debat, de ander voor “over de streep”. Vervolgens is het de bedoeling dat de brugklasleerlingen aan de hand van onderzoeksvragen het thema verder uitdiepen. De les wordt afgesloten met een creatieve verwerking van de uitkomsten. De teams moeten even op gang komen maar zijn vervolgens heel intensief en betrokken met de opdracht bezig. Er wordt van alles uit de kast gehaald: Lesson-up, Mentimeter, filmpjes en de inzet van iPads. Aan het eind van de middag zijn er zes lessen; voor elke brugklas één. Elk team houdt een elevatorpitch waarbij de gemaakte les gepresenteerd wordt. En dan blijkt dat iedereen zijn eigen aanpak had. Wat mooi om te zien! De lessen worden nu verder uitgewerkt en gaan binnenkort in de brugklassen gegeven. En een uitnodiging om bij die lessen te zijn, hebben wij al op zak!

16.15 uur: De klus geklaard

Het lokaal 108 is weer leeg. Karin en ik ruimen de boel op, zetten alle tafels en stoelen weer op hun plek, sluiten onze digitale tools af en zetten het digibord uit. We kijken elkaar aan en hebben genoeg aan elkaars blik. Het was weer net zo leuk én goed als vorig jaar! We hebben ontzettend leuke reacties gekregen. Niet alleen van de docenten maar juist ook van leerlingen. Hier krijgen we energie van. Wat ons betreft doen we dit volgend jaar weer.

16.30 uur: Op huus an

Onze auto’s staan naast elkaar op de parkeerplaats. We stappen in nadat we elkaar een fijne avond gewenst hebben en dan rijden we achter elkaar weg. De een gaat naar links, de ander naar rechts. Allebei met een goed en voldaan gevoel.