5 mediawijze zomervakantie tips – 2017
Heerlijk zo’n vakantie in het vooruitzicht. Even geen verplichtingen, geen agenda met afspraken, geen leerlingen die vragen om je aandacht … de tijd aan jezelf. Wellicht komt er met die tijd ook ruimte in je hoofd voor dat ene boek of die documentaire. Op verzoek een ge-update versie van onze mediawijze zomervakantie tips. Van oldschool “lees en kijk tips” tot online workshops en apps voor op de achterbank tijdens de reis naar Frankrijk of Italië. Veel plezier! En mocht je zelf een tip hebben, deel hem met ons.
1) Mediawijze Lees & Kijk tips
Vijftien
Het nieuwste boek van Marlies Slegers “Vijftien” is een spannend boek over Elena. Elena voelt zich na de dood van haar vader eenzaam en onbegrepen. Dan leert ze Tim via een chatsite kennen. Ze wordt verliefd op hem en besluit hem te ontmoeten. Niet lang daarna is ze spoorloos … Lees hier meer over dit boek en de recensies.
Nodig
Nodig is het spannende boek van Joelle Charbonneau. Eén voor één sluiten de tieners in Nottawa, Wisconsin, zich aan bij het nieuwste en hipste sociale medium, NODIG. Hierbij moeten ze een eenvoudige vraag beantwoorden: wat heb je nodig? In ruil voor een schijnbaar simpele taak, zal NODIG het verzoek inwilligen. Iedereen doet het. Dus waarom zou jij het niet doen? Lees hier meer over dit boek en de recensies.
De nepnieuwsfabriek
Ook interessant om eens terug te kijken is het item in Brandpunt over de nepnieuwsfabriek. Een bolwerk van zogeheten trollen die door middel van gemanipuleerde berichten een bedreiging vormen voor de democratie. Aart Zeeman gaat op zoek naar de bron van verzinsels en kwam terecht in Sint-Petersburg.
Echt niet OK – Sociale Media
In deze uitzending van “Echt niet OK” staan de ongeschreven regels centraal over sociale media. Wat kan en wat is echt niet ok? Van appen tijdens een etentje tot het bellen in de bus.
Sophie in de mentale kreukels – Invloed van sociale media
In deze uitzending onderzoekt Sophie de invloed van sociale media op ons welzijn. Psychiater Bram Bakker legt uit dat ons brein de moderne informatiestromen helemaal niet kan verwerken en ziet social media als een groot probleem. Sophie neemt de proef op de som met een gezin wat vier dagen hun telefoon inlevert, hoe bevalt dat?
2) Je online summerschool
Je kunt je eigen summerschool organiseren door het volgen van verschillende online workshops.
Online cursus programmeren met Scratch
In deze cursus ga je aan de hand van filmpjes en opdrachten aan de slag met programmeren. Je leert de basisprincipes van programmeren en hoe je leerlingen kunt leren werken met Scratch. De cursus helpt je om dit in een didactische vorm te gieten. De cursus duurt tussen de 24 en 32 uur en is volledig in te passen in je eigen tijd.
Er is ook een cursus programmeren met Scratch voor kinderen.
HEMA Vlog-Academie
De Hema heeft deze zomer iets nieuws: de Vlog Academie. Acht bekende vloggers delen hun tips met hun publiek. BeautyNezz bijtte afgelopen zaterdag het spits af met haar les over “Hoe word ik een vlogger?”. De lessen worden live gegeven in een Hema winkel. Naast BeautyNezz komen Ponkers, Bonkolor, Gerenzo, Sheling, Mertabi, Nanne en Lize. De lessen zitten inmiddels allemaal vol. Maar alle lessen kun je terugzien met de bijbehorende huiswerkopdrachten.
Kijk hier de vlog lessen terug.
3) Apps voor op de achterbank
Een lange autorit naar je vakantiebestemming kan zorgen voor de nodige stress op de achterbank. Hoe houd je het gezellig? Nou bijvoorbeeld door deze apps:
Autobingo
Wie spot als eerste de bus, de brug of de windmolen? Met de Jumbo autobingo app, speel je autobingo op je iPad (alleen voor iOS). Maar de offline versie van de ANWB is ook een aanrader. Afhankelijk van je bestemming kies je je eigen bingo kaarten en print ze uit.
Kenteken spotten (offline)
Kun jij zien uit welk land een auto komt? Iedere auto heeft op het kenteken een landcode staan. Met dit score-formulier kun je daar een spel van maken. Wie spot de meeste landen binnen een uur of gedurende de hele rit?
Monument Valley
Een hele leuke app waarin je uitgedaagd wordt om de stille princes “Ida” op de juiste plek te brengen. Ida staat op een gebouw, kasteel of ander sprookjesachtig monument. Door balken, muren of deuren te verschuiven, kun je Ida verplaatsen. Het spel is als een kunstwerk van Esscher, waar niets is wat het lijkt. Het is leuk voor jong en oud. Voor iOS en Android.
Play that music DJ
Niets leuker dan muziek tijdens de reis. En het is natuurlijk nog leuker om dit als DJ samen te stellen. Met de app djay 2 mix je gemakkelijk jouw favoriete nummers in een vette mix. Voor iOS en Android. Een aanrader voor kinderen die zelf hun muziek willen bepalen tijdens de reis. En als het niet helemaal jouw muziek is, dan is daar gelukkig een hoofdtelefoon voor.
4) Mediawijze Vakantie uitjes
Beeld & Geluid Experience
Ga een dagje naar de Experience van Beeld & Geluid in Hilversum. Presenteer zelf je nieuws of stel je eigen journaal samen. Ontdek hoe radio en tv de wereld kleiner maken of plof neer op de medialounche en blader door 25.000 uur televisiegeschiedenis. Voor de allerkleinsten is er het Media Ukkie Land.
Reizende tentoonstelling Connect
Conn3ct is een reizende tentoonstelling en zet de sociale media van vandaag tegenover gedrukte boeken uit de zestiende eeuw. Zijn er overeenkomsten? Of alleen maar verschillen? Log in en ontdek op een speelse manier de link tussen Luther en Twitter. Van 22 juni tot en met 17 september is Conn3ct te zien in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen.
5) ZomerZen
Beter nog … even niet online. De tijd aan je voorbij laten gaan. Je niet laten afleiden door een appje, push-bericht of tweet. Ook daar zijn apps voor ☺
Forest
Er zijn veel apps die je helpen om je mobiel links te laten liggen, maar Forest doet dat op geheel eigen wijze. Je plant een boompje en om er voor te zorgen dat jouw boompje gaat groeien moet je van je telefoon afblijven. Hoe langer je je mobiel niet gebruikt, hoe hoger je boom wordt. Lukt het je niet? Dan zal je boom doodgaan en moet je opnieuw beginnen. Kun jij een bos laten groeien?
Wifi Angels
De app Wifi Angels laat op een originele manier zien waar zich overal om je heen wifi-netwerken bevinden. Zodra je je in een wifi-zone bevindt, zal een engel voor je gaan zingen. In een drukke stad kan het uitmonden tot een heus koor. Nu alleen nog voor Android omdat iOS bepaalde metingen niet toestaat.
“Kijk naar een boom, een bloem, een plant. Laat je bewustzijn er op rusten. Hoe stil zij zijn, hoe diep geworteld in het zijn. Laat de natuur je stilte leren.”– Eckhart Tolle –
Een hele fijne vakantie gewenst.
Deze blog is een update van de blog die we vorige zomer plaatsten.
Wat ’n geweldige scala aan tips! Dat moet wel fijne vakanties gaan opleveren met de kids.
Zou ik bij ‘Apps voor op de achterbank’ nog een aanvulling mogen geven? Het geldt ook voor verloren momentjes op de vakantie, in een wachtrij, of wanneer pap en mam het eten klaarmaken, bijvoorbeeld.
Na 30 jaar kinderboeken illustreren heb ik zelf een verhalen-voorleeswebsite gemaakt, met bewegende prentenboeken. De insteek is leesbevordering, dus de site is gratis!
Mijn doelgroep is onderverdeeld in:
– http://www.booxalive.nl/mini/ (1-5jr)
– http://www.booxalive.nl/midi/ (5-10jr)
– http://www.booxalive.nl/maxi/ (10-100jr)
Sowieso wens ik iedereen ’n gezonde mooie zomertijd!
Ik heb een mooie leestip “Zwemmen in de oceaan, berichten uit een post-digitale wereld” van Miriam Rasch: http://www.debezigebij.nl/boeken/zwemmen-in-de-oceaan/.
Dit zegt Maxim Februari erover: “Een diepzinnig boek over de grote verleiding om langs de oppervlakte te blijven scheren. Miriam Rasch laat zien dat die oppervlakte in de digitale cultuur van de eenentwintigste eeuw meer te bieden heeft dan verstrooiing en degradatie tot consument. Ze tovert er een eigentijds soort hevigheid uit te voorschijn.”
Nog even terugkomen op booxalive!
Sorry, de link naar booxalive.nl/maxi klopt niet!
De juiste link is: https://booxalive.nl/klassieke-strips/
Veel plezier allemaal!