5 mediawijze zomervakantie tips

slippers in brandingHeerlijk zo’n vakantie in het vooruitzicht. Even geen verplichtingen, geen agenda met afspraken, geen leerlingen die vragen om je aandacht … de tijd aan jezelf. Wellicht komt er met die tijd ook ruimte in je hoofd voor dat ene boek of die documentaire. Wij hebben een paar mediawijze zomervakantie tips voor je op een rij gezet. Van oldschool “lees en kijk tips” tot online workshops en apps voor op de achterbank tijdens de reis naar Frankrijk of Italië. Veel plezier! En mocht je zelf een tip hebben, deel hem met ons.

1) Lees & Kijk tips

Onder mijn huid
Het boek “Onder mijn huid” van Marlies Slegers is een spannend boek over Coco. Coco is verliefd op Nick. Hoewel hij al een vriendin heeft, flirt hij met Coco en al snel kiest Nick voor haar. Coco is in de wolken. Nick vraagt Coco een naaktfoto te sturen. Ze twijfelt en weet dat het niet verstandig is, maar het is ook spannend en ze vertrouwt Nick. Na een paar weken duiken de beelden weer op. De grote vraag is, wie heeft ze verspreid ….

Deze en nog 6 andere boeken over sexting, grooming en sociale media vind je op de lijst van Mijn Kind Online.

vpro tegenlichtVPRO Tegenlicht “Offline als luxe”
We zijn 24/7 online en delen (bijna) alles met elkaar. Een wifi-loze camping is voor een gemiddelde puber een hel. In Sri Lanka liet Google in mei van dit jaar luchtballonnen op, die de eilandstaat van gratis wifi voorzag. Wat betekent het om altijd maar verbonden te zijn? En hoe zorgen we er voor dat bedrijven als Google en Facebook ons niet volledig in hun greep krijgen? Een groeiend aantal mensen onderzoekt hoe zij zelf weer de regie krijgen en houden over hun leven. Wat kunnen we van hen leren? Kijk hier “Offline als luxe”.

Het experiment Super Stream Me liet het tegenovergestelde zien. Twee jongens filmden 15 dagen lang 24/7 hun leven en deelden alles via sociale media. Wat deed dat met hun gevoel voor privacy?

Ook interessant om eens terug te kijken is de Canadese documentaire die Zembla uitzond: “Wat wij niet weten van sociale media en sociale media wel over ons.

2) Je eigen online summerschool

Je kunt je eigen summerschool organiseren door het volgen van verschillende online workshops.

Online workshop Informatievaardigheden
In deze workshop ga je aan de hand van het Big Six model verschillende zoekvragen oplossen. Maar je leert ook hoe zoekmachines werken. Deze workshop van Kennisnet kenmerkt zich door de praktische invalshoek boordevol lessuggesties en neemt zo’n 2 uur in beslag.

In deze serie heeft Kennisnet ook:
online workshop beeldgeletterdheid
online workshop Computational Thinking

E-cursus Mediawijsheidimgres
Een verdiepende workshop die je meer inzicht geeft in de vier competenties van mediawijsheid: begrip, gebruik, communicatie en strategie. De e-cursus start met een toets, waarna je een advies krijgt op welke compententies je nog aanvullende kennis kan gebruiken. De toets duurt een kwartier, de modules variëren tussen de 2 á 3 uur.

3) Apps voor op de achterbank

Een lange autorit naar je vakantiebestemming kan zorgen voor de nodige stress op de achterbank. Hoe houd je het gezellig? Nou bijvoorbeeld door deze apps:

Autobingoimgres-1
Wie spot als eerste de bus, de brug of de windmolen? Met de Jumbo autobingo app, speel je autobingo op je iPad (alleen voor iOS). Maar de offline versie van de ANWB is ook een aanrader. Afhankelijk van je bestemming kies je je eigen bingo kaarten en print ze uit.

Bollo
Deze app mag niet ontbreken in dit rijtje. De winnaar van de Media Ukkie Award 2016. En terecht. In deze Bollo-app kunnen kinderen (van 2-6) samen met Bollo en z’n vriendjes op ontdekkingsreis naar het bos, strand en de besneeuwde bergen. Ze spelen samen spelletjes, ontdekken de interactieve omgeving, maken en luisteren muziek en beleven aan de hand van leuke (voorlees)verhaaltjes samen de avonturen van Bollo. Zowel voor iOS als Android.

Play that music DJ
Niets leuker dan muziek tijdens de reis. En het is natuurlijk nog leuker om dit als DJ samen te stellen. Met de app djay 2 mix je gemakkelijk jouw favoriete nummers in een vette mix. Voor iOS en Android. Een aanrader voor kinderen die zelf hun muziek willen bepalen tijdens de reis. En als het niet helemaal jouw muziek is, dan is daar gelukkig een hoofdtelefoon voor.

4) Mediawijze Vakantie uitjes

Beeld & Geluid Experience
Ga een dagje naar de Experience van Beeld & Geluid in Hilversum. Presenteer zelf je nieuws of stel je eigen journaal samen. Ontdek hoe radio en tv de wereld kleiner maken of plof neer op de medialounche en blader door 25.000 uur televisiegeschiedenis. Voor de allerkleinsten is er het Media Ukkie Land.

MOTI – Bredaimgres
Bezoek in MOTI (Breda) de tentoonstelling WaanZien over hoe mediabeelden ons denken beïnvloeden. We staan er lang niet altijd bij stil maar we zien ongelofelijk veel beelden op een dag. Op billboards, in tijdschriften, kranten en boeken, op tv en internet, noem maar op. Hoe word je wijs uit de beeldenwaan van de dag? Prik jij door de gelikte advertenties in glossies? Laat jij je beïnvloeden door de mode of schoonheidsidealen? Kortom: wat doet beeld met jou en wat doe jij met beeld?

5) ZomerZen

Beter nog … even niet online. De tijd aan je voorbij laten gaan. Je niet laten afleiden door een appje, push-bericht of tweet. Ook daar zijn apps voor ☺

Forest
Er zijn veel apps die je helpen om je mobiel links te laten liggen, maar Forest doet dat op geheel eigen wijze. Je plant een boompje en om er voor te zorgen dat jouw boompje gaat groeien moet je van je telefoon afblijven. Hoe langer je je mobiel niet gebruikt, hoe hoger je boom wordt. Lukt het je niet? Dan zal je boom doodgaan en moet je opnieuw beginnen. Kun jij een bos laten groeien?

Wifi Angels
De app Wifi Angels laat op een originele manier zien waar zich overal om je heen wifi-netwerken bevinden. Zodra je je in een wifi-zone bevindt, zal een engel voor je gaan zingen. In een drukke stad kan het uitmonden tot een heus koor. Nu alleen nog voor Android omdat iOS bepaalde metingen niet toestaat.

 

Looking up into green Tree´s Canopys, Sun shining hrough the Leaves

 


“Kijk naar een boom, een bloem, een plant. Laat je bewustzijn er op rusten. Hoe stil zij zijn, hoe diep geworteld in het zijn. Laat de natuur je stilte leren.”

– Eckhart Tolle –

Een hele fijne vakantie gewenst.