Mediabegrip: actuele medialessen a la Nieuwsbegrip

logo mediabegripKennen jullie Mediabegrip al? Het is eigenlijk zoiets als Nieuwsbegrip maar dan over mediawijsheid! Een aanrader: laagdrempelig in te zetten in de bovenbouwklassen van het basisonderwijs (vanaf groep 7). Daar waar Nieuwsbegrip zich richt op begrijpend lezen in combinatie met nieuws en actualiteit richt mediabegrip zich op mediawijsheid in combinatie met nieuws en actualiteit.

Op de website van Mediabegrip vind je vier proeflessen die je een goed beeld geven van de opbouw van de lessen. Miranda Hartgers (een van de initiatiefnemers van Mediabegrip) zegt dat de lessen tussen de 15-20 minuten duren: “Het is bedoeld als leidraad om aan de hand van actuele onderwerpen met de leerlingen in gesprek te gaan over mediawijsheid”. Om de prijs hoef je het niet te laten: een school met 350 leerlingen betaalt € 149,00 per jaar en ontvangt hiervoor om de week twee lessen.

De lessen die ik heb gezien, spreken tot de verbeelding en nodigen uit tot gesprek. De handleiding kon ik 123 niet vinden maar zijn ook niet nodig. De lessen spreken voor zich. Een fijne en welkome aanvulling deze actuele medialessen!

voorbeeld-1

enzo knol

Nieuwsitem: Enzo Knol is jarig
Link naar mediawijsheid: Vloggen, hoe doe je dat?

voorbeeld-2

facebook event

Nieuwsitem: Bananen gooien in Wormerveen
Link naar mediawijsheid: De zin & onzin van een fictief Facebookevent