Onze visie op digitale geletterdheid
Slim met media vindt al heel lang dat digitale geletterdheid een vaste plek moet krijgen in het curriculum van basisscholen. Leerlingen verdienen het om tijdens hun basisschooltijd een basis te leggen in hun digitale vaardigheden. Zodat ze aan het begin van hun middelbare school niet direct voor ongewenste verrassingen komen te staan. De invulling hiervan kan er per school anders uitzien maar we adviseren scholen om hier actief mee aan de slag te gaan en keuzes te maken in wat je voor welke groep wilt aanbieden in welke vorm.
Hoe ver is jouw school met digitale geletterdheid ?
Digitale geletterdheid valt uit een in vier competenties:
Hoe bieden jullie deze competenties aan? Wat doen jullie al? Wat nog niet? En nog belangrijker: wat vinden jullie hierin van belang voor jullie leerlingen? Waar willen jullie als school de nadruk op leggen en hoe?
- Maken jullie aan het begin van het schooljaar naast de klasse-afspraken ook afspraken over hoe je online met elkaar omgaat? Of is dat niet jullie taak?
- Wanneer leren leerlingen op jullie school werken met Word en Powerpoint of een andere presentatietool als Prezi? Of is dat niet nodig?
- Leren jullie aan alle leerlingen hoe zij online snel en effectief de juiste informatie kunnen vinden en deze op waarde kunnen schatten? Of is dat leerkrachtafhankelijk?
- Als de kleuters werken met de BeeBot, wat doen de leerlingen in groep 6 dan aan programmeren? Of is daar geen ruimte voor?
Heb je bovenstaande vragen wel eens met je team besproken?
Studiedag visieontwikkeling digitale geletterdheid
Voordat je digitale geletterdheid een serieuze plek kunt geven in je onderwijs is het belangrijk dat je als school weet wat je visie hierop is zodat je weet waar je naar toe kan werken. Met het visiespel Slim met media zet je samen met je team de eerste stap. Niet alleen een zinvolle invulling voor een studiedag maar vooral ook een hele leuke. Lees meer …