Mediawijsheid in de zorg
Niet alleen in het onderwijs maar ook in de zorg is mediawijsheid een belangrijk thema. In het bijzonder voor zorginstellingen die zorg bieden aan mensen met een verstandelijke beperking. Zij zijn een kwetsbare groep. Zeker als het gaat om sociale media. Hoe begeleid je deze groep op een adequate manier? Welke grenzen moet je wel en welke juist niet stellen? En hoe ga je om met de communicatie naar verwanten?
“Idealiter zou iedere zorglocatie haar eigen mediabeleid moeten hebben waar bovenstaande vragen in worden beantwoord. Dat helpt bij het verlenen van de juiste zorg die past in de multimediale samenleving van vandaag”, aldus Sonja Heijkamp. Zij is projectcoördinator van het ExpertiseCentrum “Cliënt, Internet en Sociale Media” (CIS) bij Amerpoort. Amerpoort ondersteunt ruim 2300 mensen met een verstandelijke beperking in de provincies Utrecht en Flevoland en in ’t Gooi: van jong tot oud en van licht tot ernstig meervoudig beperkt.
Samenwerking Amerpoort
In samenwerking met Amerpoort heeft Slim met media een zorgvariant gemaakt van het visiespel. Karin Sieders, spelontwikkelaar bij Slim met media: “Het spelconcept zoals we dit spelen met scholen is gelijk gebleven, alleen de inhoud van de spelkaarten moest worden aangepast. Hiervoor hebben we een tweetal werksessies gehad met het CIS-team en begeleiders uit verschillende zorglocaties. Zij hebben nagedacht over praktijksituaties rondom het gebruik van sociale media in relatie tot cliënten en verwanten”. Lees meer …
Visiespel Mediawijsheid voor de zorg
Het visiespel wordt gespeeld met een zorgteam van een zorglocatie. Tijdens het spel gaat het team op een leuke en interactieve manier met elkaar in gesprek over herkenbare situaties omtrent sociale media. Wat doe je bijvoorbeeld als een cliënt jou uitnodigd op Facebook? Lees meer …